Tranan simmar

Tog en sväng för att kolla upp lite gryt (grävling, räv) och passerade en liten göl där det fanns en flytande plattform för änder att häcka men på den stod det en familj med tranor med ganska nykläckta ungar.

5205Här en bild på den lilla ön.

Min tanke var om de var födda på ”ön” för inte kan de väl simma men döm om min förvåning då jag fick se de vuxna fåglarna simmandes till/från ”ön”

5258Här ett ”vaktbyte”.

Senare så var det tydligen dax att flytta ungarna och då hoppade dessa i utan att tveka och simmade väl så bra som de vuxna fåglarna.

5293Här simmar de iväg för lite miljöombyte, vet inte om de senare återvänder till ön som en skyddande plats mot predatorer.

4955Skvattramen blommar för fullt nu.

4950Likaså tuvullen.

 • Aperture: ƒ/9
 • Camera: NIKON D300
 • Focal length: 600mm
 • ISO: 250
 • Shutter speed: 1/400s

4 reaktion på “Tranan simmar

 1. jag och en kompis har i dag sett två vuxna tranor och en ljusbrun liten dununge simma i en insjö 23/5 2016

 2. Kul att se dina bilder. Såg samma fenomen med en vuxen trana som simmade ut och mötte två simmande ungar som kom från andra sidan en liten skogssjö. Det hela utspelade sig mitt i natten och det var ganska skumt så det hela gick inte att dokumentera. Det kändes osannolikt då jag tidigare aldrig har hört talas om simmande tranor. Men när jag såg dem så var de som ”fisken i vattnet”

  Med vänlig hälsning,
  Per

 3. Hej!

  Jag och min vän var ute på kvällspromenad med hunden. Vi såg en tranfamilj vid strandkanten. Hunden skällde och en av ungarna simmade rakt ut i viken. Den försvann längre och längre ut. En av de vuxna fåglarna simma efter en stund ut för att hämta den lilla. Männinskor vi talat med blir mycket förvånade när de hör att vi sett tranor simma.

  Hälsningar Ingela i Värmland

Kommentera