Tjäderspelet

Äntligen kom tjäderspelet igång har legat i kojan ngr. nätter utan ett liv utanför i form av tjäder men idag kom proppen att gå ur, fick även en höna på spelet. Spelet börjar på kvällen innan då de flyger in för att inta sina revir och natträd detta sker ung. kl. 20.30 sedan kan de sitta och spela ngn. timme vilket de gjorde igår, sedan blir det tyst för natten och ung. kl 4.30 sätter de igång och håller på till 09.30 då de likt möss rinner iväg bland blåbärsris och skvattram. Även om det är lite kämpigt att ligga ute så är det en sådan upplevelse att man bara längtar till nästa gång då det slutat.

Som vanligt, för att se med bilden med bättre skärpa samt ngt större, klicka på bilden.

Eller klicka på denna länk för bildspel, uppdaterat 120415 : BILDSPEL

6622

Tjäder

6741

Tjäder

6686

Tjäder

6756

Tjäder

6739

Tjäder

6789

Tjäder

6834

Tjäder

6943

Tjäder

7065

Tjäder (öga mot öga)

 • Aperture: ƒ/6.3
 • Camera: NIKON D300
 • Focal length: 200mm
 • ISO: 800
 • Shutter speed: 1/20s

9 reaktion på “Tjäderspelet

 1. svahn Inläggsförfattare

  Naturligtvis är speltiden mycket längre men våra tuppar verkar vara lite tjuriga i år (från mars och in i maj är normalt).
  Visst spelar vädret in, regn gillar de inte.
  Mvh pesvahn

 2. Steve Dahlfors

  Snygga bilder! Har själv försökt att hitta ett ställe med tjäderspel runt Stockholmstrakten men misslyckats. Jag undrar, är tjädrarna väderkänsliga när de ska till att spela eller kan de spela även om det är regn i luften? Du skrev att de började spela först den 14 april, vilket jag tycker låter väldigt sent. Slutar de inte spela någon gång i början av maj? Kort spelperiod med andra ord.
  Hälsningar Steve Dahlfors

 3. Bea

  Underbart vackert! Här får man alltid njuta av fotokonst och fina motiv!!
  Ha det gott / Bea

 4. svahn Inläggsförfattare

  Jag tackar för era kommentarer, visst det är en upplevelse som bör upplevas för att förstås.
  Jag trodde faktiskt att det var en bild för dig Jukka och mycket ris (skvattram) är det och naturligtvis möts de där för att gnabbas.
  /Svahn

 5. Jukka Lausmaa

  Härliga bilder! Alla mycket bra, men jag fastnar speciellt för den sista som jag gillar grymt! Skönt att se att de är igång nu. Jag har varit lite bekymrad då jag varit och kollat av ”mitt” tjäderspel utan att finna några spår av aktivitet. Idag när jag kollade så fanns det dock, så jag ser fram mot några sittningar i gömslet framöver. Kul om man får bilder, men bara upplevelsen är obetalbar.
  /Jukka

Kommentera